ייצור "ביוגז" מפירות שביעית

השאלה: שלום וברכה, בגינתי מותקנת מערכת "ביוגז" אליה אנחנו מפנים את כל הפסולת האורגנית שלנו בבית לטובת ייצור גז בישול (חיידקים אנאירוביים מוטמעים במערכת זו, שהינה מערכת "רטובה", כך שכל הזמן האגן שבה מוזן במים והחיידקים שבמים מפרקים את הפסולת האורגנית לגז מתאן). לקראת שנת השמיטה מטרידות אותי 2 שאלות הקשורות למערכת זו - האחת, האם ניתן לפנות פירות/ירקות בקדושת שביעית לתוך המערכת? או רק פירות בהיתר מכירה? רק יבול חו"ל או נוכרים? השניה, תוצר נוסף של המערכת הוא דשן נוזלי (למעשה המים שבמיכל הופעים כל הזמן למין תמיסה המכילה חיידקים בריכוז גבוה שיש לפנות ולהזין במים נקיים כדי למהול את אוכלוסיית החיידקים כל הזמן) הדשן הוא תוצר לוואי של המערכת, ואם המערכת תמשיך לפעול בהכרח ייווצר גם הנוזל העודף שהינו הדשן. בשנים רגילות, אנו משתמשים בדשן נוזלי זה לדישון מדי פעם, כדי שהוא לא סתם יזול מהמכשיר, ויחלחל לאדמה. מה דינו בשנת השמיטה?

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | כ"ד אב תשפ"א 12:34

שלום וברכה

אסור להפסיד בידיים פירות וירקות הקדושים בקדושת שביעית. יש להניח את השאריות של הפירות במיכל או בשקית, ורק לאחר שהם החלו לתסוס או להירקב מאליהם ואינם ראויים למאכל, מותר לזרקם או לעשות מהם קומפוסט או "ביוגז".

לגבי השימוש בדשן, יש להימנע מדישון להצמחה אלא רק "לאוקמיי" של הצמחים.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון