התשובה
שלום וברכה,
ישר כח על המאמץ לקיים את מצות ישוב הארץ וקיום השמיטה בהידור.
לגבי הטיפול בשמיטה במטע:
1. השקיה: ניתן להשקות כפי המקובל לקיום העצים. עדיף במידת היכולת להשקות בתדירות נמוכה ולצמצם את מספר ההשקיות (ולהגדיל כמות). ניתן לתקן תקלות מים בשמיטה.
2. דישון: דישון לצורך קיום העץ ניתן לבצע גם בשמיטה. אם יש חוסר במיקרואלמנטים בקרקע גירנית ויש חשש נזק, ניתן לדשן. אין צורך להפריד וניתן לתת תמיסת דשן של מיקרואלמנטים כדוגמת קורטין. מה שניתן לדשן מראש כדוגמת דישון חנקן, זרחן ואשלגן כדאי לבצע לפני השמיטה כדי להקטין את הצורך בדישון בשמיטה.
3. עדיף למלא את מיכל הדשן ולכוון מה שניתן לפני השמיטה, אך כפי שציינת זה יעיל לתקופה קצרה.
4. עשבייה: יש לטפל בעשבייה בסדר העדיפות הבא:
- יש לטפל בשישית במה שניתן, כדוגמת ריסוס עשבייה רב שנתית .
- בשמיטה יש לרסס מונעי הצצה לפני הגשמים.
באם עדיין יש עשבייה שפוגעת בעץ, יש לרסס קוטלי מגע ובעדיפות אחרונה ניתן להשתמש במכסחת או בחרמש מוטורי.
5. תמיכת עצים נועדה למניעת נזק מהעץ ומותרת. כמובן, מה שניתן להקדים לשישית.
6. טיפול כנגד מזיקים הפוגעים בעץ או בעלווה מותר גם במהלך השמיטה. ניתן לטפל בריסוס אך ישנה עדיפות לשימוש בפתיונות או במלכודות וכן לחומרים המוגמעים דרך ההשקיה כדוגמת קונפידור.
7. קיטום: קיטום היא מלאכה בעייתית היות והיא דומה לזמירה האסורה מהתורה. כפי שציינת גם לדברי המדריך, לא יגרם נזק לעצים אלא שיהיה צורך לקטום את הצימוח החדש לאחר השמיטה. לכן, אין להתיר זאת בשמיטה. במידה ותהיה שבירה של ענפים במהלך השמיטה יהיה ניתן לגזום מתחת לנקודת השבירה כדי למנוע נזק.
היות וחוסר קיטום יגרום לפריחה וחנטה, מומלץ להתייעץ עם המדריך ולרסס ג'יברלין בסתיו בשמיטה למניעת פריחה ויבול שעלול לפגוע בעצים.
ברכה והצלחה