טיפול במזיקים ודישון כאחד

השאלה:

לכבוד הרב, שלום וברכה! בגינת ביתי שתול דשא. לאחרונה הופיעו בדשא זחלים (כנראה פרודניה), שעלולים להזיק. בררתי אצל גנן ובמשתלה וכולם המליצו על שימוש ב"מקסגארד", שהוא דשן וקוטל מזיקים. אע"פ שהתעקשתי לברר האם יש פתרון שאינו מכיל דשן, לא מצאתי תחליף יותר טוב. שאלתי - האם ניתן להשתמש במוצר זה או שיש פתרון טוב שמתאים לשימוש בשמיטה? אציין שלפני תחילת השנה כבר דישנתי את הדשא, כך שאין כוונתי כעת לדשנו. תודה רבה! תומר ברונר

התשובה

הרב דוד אייגנר | ה' אלול תשע"ה 11:00

ב"ה

שלום וברכה!

בשלב ראשון כדאי לבדוק מהי הדחיפות של הטיפול במזיקים אלו, והאם ניתן לדחות את הטיפול בחודש- עד לאחר ראש השנה. אם ניתן לדחות- מה טוב, ותטפל לאחר ראש השנה בלי שום בעיה.

באם לא ניתן לדחות ויש לטפל בהם כעת אחרת יגרם נזק בלתי הפיך לדשא, ההגדרה ההלכתית של מציאות כזו היא 'אוקמי ואברויי כאחד', ולדעת הרב קוק בשבת הארץ במקרה שכוונתך היא אך ורק לאוקמי, שהרי אתה רוצה להרוג את המזיקים ופעולת האברויי- הדישון, תגיע מאליה ניתן להקל ולעשות מלאכה זו גם בשמיטה.

בברכת התורה והארץ,

דוד אייגנר