טיפול באדניות שנפלו מחמת הרוח

השאלה:

יש לי אדניות גדולות במרפסת עם צינור טפטפת של השקיה אוטומטית וצינור ניקוז. בסוף שבוע היתה רוח חזקה שהפילה את האדניות לתוך המרפסת ולפחות אחת אף נשברה. כרגע האדניות שוכבות עם הצמחים ששוכבים גם על הרצפה. הצמחים בתוך האדמה שנמצאת באדנית רק הכל בשכיבה. האם אפשר להרים הכל? לחבכר את צינור ההשקיה? וצינור הניקוז? האם אפשר להחזיר את האדמה שנשפכה על הרצפה לתוך האדנית? האם ניתן להעביר את הצמחים שנמצאים בתוך גוש אדמה מהאדנית שנשברה לאדנית אחרת? ממה להזהר כי אסור לעשות? תודה רבה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"א אדר ב תשפ"ב 10:24

שלום

1. אם המרפסת מקורה והאדניות מתחת למקום המקורה וכן האדניות מונחות על גבי משטח מנתק , אין דיני שמיטה  וניתן להחזיר הכל כפי שהיה .

2. אם המרפסת אינה מקורה , הרי חלים דיני שמיטה על האדניות האילו. וכלל בהלכות שמיטה שפעולות 'לאוקמי' לשמקר ולקיים ולא להצמיח מותרים בשמיטה

לכן :

א. החזרה האדניות והעמדתם כראוי מותרת.

ב. החזרת מערכת השקיה מותרת

ג. אם נשפך כל האדמה והשתילים בלא גוש אדמה הרי בהחזרתם יש כאן מעשה נטיעה מחודש ואין לעשות כן. אך אם השתילים עם גוש אדמה ויש מעט שורשים חשופים , מותר לחזיר את השתיל לאדנית ומותר להחזיר את האדמה לכיסוי השורשים (זו פעולה לקיום הצמח)

ד. מותר להעביר לאדנית אחרת , אך להקפיד להעביר עם כל הגוש כמו שהדגשנו

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי,