השקיית עצים, והגיזום ענף המפריע

השאלה: שלום,האם מותר להשקות את עץ הרימון ושיחים אחרים בגינה? האם מותר לגזום ענף של גפן שנתקע כל הזמן בעין ומפריע? בשנת השמיטה? Haniela Preizler

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד אייר תשע"ה 15:03

שלום

ההשקייה לקיום העץ והפירות שכבר קיימים מותרת השמיטה , הנחיות כיצד להשקות ניתן למצוא באתר המכון לחץ כאן.

גיזום גפן במקום שמועיל להצמחה הינה מלאכה האסורה בשמיטה מהתורה. אך הורדת ענף שלם (במקום יצאתו מן הבד המרכזי יותר)אינה מלאכה האסורה מן התורה. ואם ניכר שעושה זאת מסיבה אחרת ולא לצורך הצמחה, כגון במקרה שמסיר רק את הענף שמפריע למעבר ולא מסיר שאר ענפים מותר.

אלא שיש לבדוק שאין על הענף שרוצה להסירו אשכולות של ענבים, שהתחילו לגדול  ועדיין לא בשלים. אם יש אשכולות כאלו, אזי אין להסיר את הענף משום שבכך מפסיד פירות שביעית (שהיו יכולים לגדול ולבא לידי הבשלה ובהסרת הענף מפסיד את הפירות הללו) . אלא יטה את הענף למקום שאינו מפריע למעבר.