הפקר עציץ על אדן החלון

השאלה: בחלון ביתנו שבקומה שניה, יש אדניות הנמצאות תחת כיפת השמיים. האם דין הפקר היבול בשביעית חל עליהן? אם כן, איך אפשר להפקיר בפועל, הרי הדרך היחידה להגיע לאדניות היא דרך הסלון שלנו, ואנחנו לא רוצים לתת לכל אדם להיכנס לתוך ביתנו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ד' תשרי תשפ"ב 12:38

בס"ד

שלום וברכה

העציץ שבחלון דינו עציץ שאינו נקוב בשביעית. מעמד העציץ שאינו נקוב הוא שחייב בשביעית מדרבנן ולא מדאורייתא. כשחכמים חייבו את העציץ שאינו נקוב הם חייבו אותו כדאורייתא, לכן הפירות בעציץ שאינו נקוב הם קדושים בקדושת שביעית. הגדרת קדושת שביעית - שזה שייך לכולם ולכן הפירות הם הפקר, אפילו אם אתם לא תפקירו בצורה מעשית אבל הפירות הם הפקר, בלשון חז"ל "אפקעתא דמלכה" הקב"ה הפקיע את הבעלות הפרטית של האדם על פירותיו אפילו אם הוא לא אמר הריני מפקיר.

אמנם אתם יכולים ג"כ לאכול את הפירות שגדלו בביתכם כמו כל ישראל, אבל צריך להניח לאנשים אפשרות לקחת את הפירות הללו, אפשר להכין שלט שאפשר להכנס לבית בין השעות ?? לשעה?. כך דרכה של שמיטה.

גמר חתימה טובה