העמדת עציץ שנפל ברוח ושתילת צמח שיצא מהאדמה

השאלה: שלום יש לי עציץ נקוב שנמצא בחוץ ומחמת הרוח נפל העציץ והצמח שבו יצא ממנו. האם מותר לי להחזיר את הצמח לעציץ? כמו כן, בעלי חיים הוציאו את הצמחים מהאדמה, האם ניתן להחזירם?

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | ט' אדר תשפ"ב 13:27

שלום

1. אם הצמח עדיין בגוש אדמה שיכול לחיות ממנה במשך שבועיים,[1] ניתן להחזירו לתוך העציץ גם כשיש בעציץ אדמה,[2] או לתוך הגומה שלו בקרקע.[3]

לגבי החזרת אדמה שנשפכה מהעציץ, אם הצמח לא יוכל לחיות לאורך זמן עם האדמה שסביבו, ניתן להוסיף אדמה.[4]

2. אם הצמח חשוף שורש, אין להחזיר אותו לעציץ שיש בו אדמה וכן אין להניח אותו בגומה ממנה יצא מהאדמה, אלא ניתן להביאו לתוך הבית ולשתול אותו שם בעציץ נקוב המונח על צלחת.

[1] עפ"י ערלה, פ"א מ"ג; רמב"ם, הל' מעשר שני פ"י הי"א; שו"ע, יו"ד סי' רצד סעי' יט.

[2] אולם, ראו: שו"ת משנת יוסף, ח"ג סי' ג סעי' י, שהתיר להחזירו לעציץ ריק ולא לעציץ שיש בו אדמה. לדבריו, שם הערה יז, יש לחוש לדעת פתחי תשובה, יו"ד סי' רצד ס"ק יט, שאין אנו בקיאים בשיעור חיות של שבועיים.

[3] יש להוסיף, גם החולקים על דעת הרב יחיאל מיכל טוקצינסקי, ספר השמיטה עמ' יח סעי' י, שמתיר בשמיטה נטיעה בגוש אדמה ממנו הצמח יכול לחיות, יודו במקרה כזה להשיב את הצמח עם גוש האדמה לתוך האדמה, שכן מדובר על 'אוקמי'.

[4] הוספת אדמה לצמח היא איסור דרבנן של תולדת זריעה, ובמקום הפסד מותר.