העברת עצים בשמיטה

השאלה:

בגינתנו שבחבל לכיש מספר רב של עצי פרי, ולאחרונה נמכר הבית.
מספר עצים בודדים הינם בעלי ערך סנטימנטלי רב עבורנו, ורצינו לדעת האם מותר להוציאם מן האדמה ולהעבירם למצע מנותק ובבוא העת בתום שנת השמיטה להעבירם לגינה החדשה בע"ה? (וכן ברצוני לדעת האם האיסור הינו מדרבנן או מדאורייתא?)

(ייתכן וחלקם יוכלו לצאת במשיכה וללא עבוד האדמה לשם כך).

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. אפשר לעקור על מנת להניח על מצע מנותק עד אחר השמיטה ואז לשתול. בעצי פרי יש לספור שנות ערלה חדשות משעת הנטיעה החוזרת.

ב. יש לבדוק שאת הבורות שיווצרו לא יכסו ולא יראה כמכין לזריעה.

ג. מכיוון שהשמיטה נגמרת עוד כחודשיים וחצי כדאי לבקש מהקונים לעשות את העקירה אחר ראש השנה תשס"ט.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי