הסרת חזירים בתחתית העץ השמיטה משום נוי

השאלה: האם מותר להוריד חזירים בתחתית העצים בשנת השמיטה אם מטרתי היא אך ורק לנוי? תודה אריאל טל גנן בישובי הגליל התחתון בארץ ישראל הקדושה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' סיון תשע"ה 9:46

שלום

להלן הנחיות הלכתיות מתוך מדריך שמיטה לגן הנוי :

1. גיזום שמטרתו עיצוב עצים צעירים מותר רק אם ללא הגיזום ייגרם לעץ נזק ארוך טווח.

הגדרת הנזק היא: אם העץ ימות או ייפגע למשך מספר שנים. רצוי לבצע את הגיזום, גם כאשר הוא הכרחי בשינוי (שבירה ביד וכדו‘) או באמצעות ”מחיקת עיניים“.

2.  גיזום סניטרי מותר כשמטרתו סילוק ענף נגוע במחלה, שעלול לסכן בעתיד את קיום העץ.

3. בעץ המורכב על גבי כנה וישנן פריצות של ענפים (סורים) מהכנה מותר לסלק את הסורים אם יש חשש ל ”השתלטות“ של הכנה על הרוכב שתגרום להתנוונות של הרוכב.

4. גיזום עצים שמטרתו לשמור על צורה קיימת (כגון כדור, שער וכדו‘) מותר אם אינו גורם להצמחה ולמילוי חללים.

לאור זאת אם אין עתיד להיות נזק בהשארת החזירים וכל הסיבנ היא משום נוי , יש להשאיר טיפול זה לשנה הבאה (לאחר ר"ה תשרי תשע"ו).