הכנת שטח לשמינית

השאלה: האם מותר בשמיטה להכין שטח לשתילה לאחרי השמיטה (עקירת עצים, משתת, דיסקוס) באזור שהוא בגבול עולי מצרים ונעשה בו היתר מכירה?

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ט חשון תשפ"ב 10:37

ב"ה

שלום וברכה

ככלל, היתר המכירה נועד לאפשר לחקלאים להתפרנס במהלך השמיטה עצמה, ולא כדי לאפשר פעולות של התרחבות משקית או הכנה לזריעה או לשתילות חדשות וכדומה כמובא במשפט כהן בסימן עא.

בנוסף לכך יש לזכור שגם בעולי מצרים חלים איסור המלאכות, כמובא במשנה שביעית ו, א, ראה שם בפירוש הר"ש,

משתות ודסקוס הן פעולות חרישה, שנעשות על מנת להכין את הקרקע לזריעה, ויש בהם משום מלאכת חרישה האסורה מהתורה, ראה שם במשפט כהן סימן עד.

לכן הלכה למעשה אין לעשות פעולות הכנה לזריעה או שתילה בשמינית, גם בשטחים של עולי מצרים שנמכרו בהיתר המכירה.

יחד עם זאת, במקרה של עשביה שמשתלטת על השטח, וללא טיפול יהיה נזק משמעותי לשטח, מותר גם בשמיטה, ודאי שלאחר היתר המכירה, לטפל בה.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר