הורדת פירות ספק ערלה שגדלו בשמיטה

השאלה:

בקשתי מהרבנות הראשית לבצע אצלי בדיקה ואישור שאין לי פרי ערלה מפקח הערלה אמר שעלי להוריד את כל פירות הערלה שעל הנטיעות הנטיעה בוצעה בתשע"ב.למעשה אלו נטיעות של תשע"א מהמשתלה אלא שאין לי על זה אישור.האם מותר להפסיד את הפירות הללו מצד קדושת שביעית?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ז' תשרי תשע"ו 8:18

שלום

נטיעות של שנת תשע"ב שניטעו קודם טו באב הרי הפירות בתשע"ה בני ארבע שנים והם נטע רבעי ויש בהם קדושת שביעית ויש צורך לחללם.

נטיעות של תשע"ב שניטעו לאחר טו באב הרי הפירות  בתשע"ה הם עדיין פירות ערלה ואין בהם קדושת שביעית ומותר להורידם ולהפסידם.

ואף אם הנטיעות משתילים משנה הקודמת, אין אנו יודעים כיצד גידלו אותם (האם ע"ג היו עציץ נקוב או לא) כמו כן בשעת העברתם אין אנו יודעים כיצד נשתלו במטע (האם הגוש התפורר ואזי אין להתחשב בגיל השתיל או לא התפורר) ולכן יש כאן ספק ערלה שאין לאף אחד אפשרות לאכול פירות הללו, וממילא אין עליהן מצוות השביעית "לאכלה ולא להפסד" ואין כאן חשש "גזל הרבים" ולכן מותר להוריד את כל פירות שיש בהם חשש ערלה .