אתרוגים בתפזורת

השאלה: מועדים לשמחה, רציתי לדעת איך יש אפשרות למכור אתרוגים של אוצר בית דין בתפזורת? הייתי בשוק ארבעת המינים מהרציניים בארץ, ורוב המוחלט של האתרוגים שם נמכרו בתפזורת, והיה להם תעודה של אוצר בי"ד. יש אפשרות לדבר כזה מבחינה הלכתית?

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ג תשרי תשע"ו 9:50

שלום רב,

מו"ר הרב יעקב אריאל פרסם שצריך לשווק אתרוגים של אוצר בית דין בקופסאות סגורות, ואם לאו האתרוג פסול. לאחר מכן הביר דבריו שאין הכוונה שהאתרוג פסול אלא שיש לעשות כן מחשש לסחורה בפירות שביעית. בדרך כלל זאת הייתה הנחית בתי הדין, והסיבה היא פשוטה: כדי שלא כל משווק של אתרוגים ייקח תורתו ומעשיו בידיו ללא הקפדה על המחיר שקבעו בית הדין. אין אפשרות לעקוב אחר הוראות בית הדין בעניין המחיר אם האתרוגים אינם משווקים בקופסאות סגורות נמצא המשווק ואולי גם הצרכן עוברים על איסור סחורה בפירות שביעית. אילו המחיר היה ברור וידוע (למשל אם האתרוגים מצויים ליד הקופסאות מבחוץ) אין מניעה שהצרכן יבחר את האתרוג שמוצא חן בעיניו ובלבד שלא יעשו סחורה בפירות שביעית.

בברכה,

יואל פרידמן