פירות וקטניות שנקנו מסיטונאי ערבי

השאלה: שלום הרב קניתי מסיטונאי ערבי גרעיני חמניות, דלעת, אגוזי מלך, שקדים, שקדים פרוסים, אגוזי פקאן, ולא בדקתי כשרות. מה עלי לעשות.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י' כסלו תשע"ו 14:29

בס"ד י' כסלו תשע"ו

ליעל

שלום וברכה

ברור שמלכתחילה כדאי לקנות תוצרת חקלאית מיהודים ואשר ידוע בוודאות שגודלה בהיתר ושאין בה חשש איסור ערלה. אך גם לאחר מעשה כשקנית מסיטונאי ערבי עדיין צריך להתייחס לשאלה האם צריך לחשוש שמא הוא קנה אותה מחקלאים יהודים.

למעשה: לגבי אגוזי מלך והפקאן רובם הם תוצרת ייבוא - ולא צריך לחשוש בהם לא לשביעית ולא לערלה.

לגבי שאר הפירות והקטניות הרבה מהם היא מתוצרת הארץ - אך ניתן להסתמך בדיעבד - שרובם הם מהיתר מכירה, וכן שרובם הם ללא חשש עורלה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב