שתילי נענע שהתפשטו

השאלה:

שתלנו שתילי נענע בגינה ובשעת השתילה היה צמח עגבנייה במרחק של 0.5 מטר מהנענע, אך לאחר זמן הנענע התפשטה. האם יש לחסום את התפשטות הנענע ולעקור כמה מן השתילים או שאין חובה כזו?

התשובה

הרב יואל פרידמן | אמונת עתיך 145 עמ'

בין שני מינים של ירק יש להרחיק טפח וחצי (12.5 ס"מ), והן הנענע והן העגבנייה מוגדרים כירק, ולכן ההרחקה ביניהם בשעת השתילה צריכה להיות כנ"ל. אמנם מבואר ב'שלחן ערוך' (יו"ד סי' רצז סעי' כא) שאם בשעת השתילה ההרחקה הייתה כדין, אין אנו מתחשבים בהתפשטות הצמח לאחר מכן:

הרחיק בין ב' המינים הרחקה הראויה להם, והיה מין זה נוטה על גבי מין זה, בין שנטתה תבואה על התבואה או ירק על התבואה או תבואה על הירק, הכל מותר, שהרי הרחיק כשיעור; חוץ מדלעת יונית שהיא נמשכת הרבה, לפיכך אם נטתה יעקור מלפניה.

אולם יש איסור לקיים את הכלאיים, וגם אם לא זרעו או שתלו את שני מיני הירק אלא הם צמחו מאליהם – אסור לקיים את הכלאיים ויש לעקור אותם, וכן נפסק ב'שלחן ערוך'.[1] אף שבעניין הקיום נחלקו חכמים ור' עקיבא,[2] ביארו התוספות (בבא קמא פא ע"א ד"ה אין) שהם נחלקו רק לעניין איסור דאורייתא אך גם חכמים מודים שיש איסור דרבנן: 'א"נ אפי' לרבנן איצטריך והיכא דניחא ליה חייבוהו חכמים שלא יחשדוהו שזרעם'.[3] וראיה לכך מן המשנה בתחילת מסכת שקלים ששלוחי בית דין היו יוצאים לעקור את הכלאיים. ובנדון דידן, יש להתייחס לנענע בצורה שונה משני מיני צמחים שנשתלו בהרחקה ראויה ולאחר מכן התפשטו, כי בדרך כלל צמחים שנשתלו מתארכים ומתקרבים ומתערבים אחד עם השני. במקרה זה אין אנו מתחשבים בהתפשטות והעיקר שבשעת השתילה הרחיק את ההרחקה הראויה. אבל מבנה צמח הנענע[4] שונה מירקות רגילים. הנענע מצמיחה באופן קבוע שלוחות מעל הקרקע ומתחת לפני הקרקע. השלוחה היא מעין ענף מקוצר המורכב מפרקים רבים וממפרקים בין פרק לפרק. בכל אחד מהמפרקים ישנו פוטנציאל להשתרשות בעומק הקרקע ולהצמחת גבעולים ועלים מעל פני הקרקע. השלוחה מתארכת כל העת ומצמיחה מעליה גבעולים חדשים, וכך היא מתפשטת לכל סביבותיה. גם כאשר תולשים את השלוחות, עדיין נותרות בקרקע קטעי שלוחות המצמיחות גבעולים חדשים. למעשה ניתן להתייחס לכל מקטע של שלוחה המצמיח גבעולים כאל צמח בפני עצמו. התופעה דומה קצת להברכה בגפן. כאשר אנו באים לדון על ההרחקה בין הנענע למיני ירק אחרים, הרי שגם מבחינה בוטנית וגם מהבחינה הוויזואלית כל גבעול חדש הצומח מהמפרק התת קרקעי או העל קרקעי הוא צמח בפני עצמו עם מערכת שורשים משלו ומתפקד כצמח עצמאי. כאשר שותלים נענע במרחק הראוי מבחינה הלכתית ממין ירק אחר, בתוך זמן קצר הנענע תצמיח שלוחות, שורשים וגבעולים חדשים ליד המין השני. משום כך חובה להגביל את התפשטות הנענע לבל תיווצר ערוגת כלאיים מבלי שנשים לב לכך. לכן דין הנענע יהיה כצמח שעלה וצמח מעצמו, שאם ניחא לו בקיומו, יש לעוקרו כאשר הוא מתקרב לצמח ממין אחר.

לאור הנ"ל, יש לחסום את התפשטות הנענע כדי שלא יתקרבו צמחי הנענע לצמח העגבנייה.



[1].         שו"ע, יו"ד סי' רצז סעי' ב.

[2].         מועד קטן ב ע"ב.

[3].         וכן כתב בביאור הגר"א, לשו"ע יו"ד סי' רצז ס"ק ח.

[4].         הרקע הבוטני על צמח הנענע נכתב על ידי ד"ר מרדכי שומרון.

toraland whatsapp