רוזמרין, לימונית ונענע

השאלה: לכבוד הרב עמיחי שליט"א. שלום רב! בעקבות תקופת הקורונה החליטה מועצה איזורית גזר לתת שי למנהלי בתי הספר שתי אדניות של צמחי תבלין. הזמינו ממשתלה עם הובלה עד בית המנהל. קיבלנו שתי אדניות באורך כ40 ס"מ עם שלושה צמחי תבלין שונים בכל אדנית. (לימונית, רוזמרין, נענה…) יש לציין שיש לאדנית עוד מגש פלסטיק תחתיה כך שהיא לא מחוברת לאדמה. שאלתי, האם יש דין כלאיים בעשבי תבלין? אם כן מה המרחק שיש לשתול בין אחד לשני? אם כבר שתלו את הצמחים במשתלה, האם אני צריך למעט, או מה שנעשה, נעשה? אם אנו לא משתמשים בעלים הללו לבישול כלל (תולעים ,הגיינה) לדעתי רוב העולם לא משתמש בהם לבישול, מקסימום לריח (הבדלה) האם זה משנה את הדין? הרבה בריאות ונחת תודה מראש גרשון שחור שעלבים

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' אייר תש"פ 16:20

בס"ד

שלום וברכה

כפי הנכתב במכתב יש באדנית לימונית, רוזמרין, נענע. כאשר הרוזמרין הוא רב שנתי ואין בו כלאי זרעים. כמו כן הלימונית היא לואיזה רב שנתית, כך שהם שניהם מוגדרים כעץ ואין בהם כלאי זרעים כלל. גם הנענע היא רב שנתית אבל מכיוון שהיא עשבונית הרי שצריך להגדירה כירק אבל הרוזמרין ולואיזה הם שיח קשוח ולכן הם מוגדרים כאילן.

על כן השאלה מיושבת אפשר להמשיך לגדל אדנית זו.