קומפוסט בגינה

השאלה:

שלום וברכה. 1. הכנתי קומפוסט והוא לא 'עבד עד הסוף'- הזרעים לא הושמדו. בכל זאת דישנתי בו כמה עצים שברשותי. צמחו שתילים של עגבניות ודלורית. ברגע שראיתי את זה עקרתי את הדלורית והעברתי אותה למקום אחר. האם נהגתי כשורה? האם מותר להעביר אותה למקום אחר? האם נהגתי כשורה מלכתחילה: האם היה מותר לי לדשן בקומפוסט הזה? 2. יצא שחלק מהשתילים של העגבניות ש'צמחו לבד' סמוכים לגזע העץ פחות מ3 טפחים. האם עלי לעקור אותם? במידה וכן, האם מותר לי להעביר אותם? 3. קראתי באתר של קיימות ואקולוגיה ששיטה טובה להנביט גרעינים קשים כמו של אגוזים, זית, תמר וכד' היא לזרוע אותם בתוך עציץ של נענע (מבחינת לחות הקרקע וכד'). האם זה מותר? 4. מה הדין במקרה שניסיתי לזרוע תחת העצים שלי שמקבלים השקייה ירק מסויים, למשל זרעים של פלפל, וכעבור חודש-חודשיים זה לא נבט. ממתי מותר לי לנסות לזרוע שם מין אחר? 5. במידה ואני עושה ערוגה שמורכבת משורות, כל שורה ממין אחר: פלפלים, עגבניות, בצל, שום, צנוניות, דלעת, חומוס, סלק. האם יש מרחק קבוע בין שורה לשורה שיוציא אותי ידי חובת הרחקה או שזה תלוי במין? 6. מה מהבאים נחשב רב שנתי? בזיליקום אורגנו אזוב מרווה לבנדר זוטה לבנה אני רוצה לשתול אותם ברצועה של 4 מטר על 1.5 מטר, שיש בה כמה עצים, כך שעם הזמן השיחים ימלאו את כל הקרקע ולא יראו אדמה. האם זה בסדר ששיחים שנחשבים לעצים לכשיגדלו- יתקרבו וייכנסו אחד לשני ל3 טפחים? 7. בחורף האחרון שתלתי בחלקה של כ2 על 2 מ' תפו''א. לא עקרתי אותם משם. כרגע לא רואים עלים מעל פני השטח. מה הדין בהרחקה מחלקה כזו? והאם עלי לוודא שעקרתי משם את כל התפו''א כדי לשתול שם משהו חדש? 8. האם יש הלכות מסויימות שכדאי לדעת שעושים קומפוסט? למשל, שתלתי גם כמה תפו''א אדמה במרחק של כ3 טפחים מהקומפוסט. זה בסדר? ומאיפה מודדים את המרחק מתפו''א, הם הרי מתפשטים מתחת לאדמה תודה רבה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ח תמוז תשע"ח 15:02

בס"ד

שלום וברכה

א. מותר לדשן בקומפוסט כיוון שאין אנו יודעים האם יצמח דבר מה, ועל כן אין כאן זריעה של כלאים. לאחר מכן כשגדלו הצמחים כיוון שהמדובר היה על כלאי זרעים, א"כ הם לא נאסרים ועל כן אפשר להעבירם למקום אחר.

ב. בדיעבד אין חובת עקירה של הירקות הקרובים לאילן, אבל בודאי אם רוצים יכולים להעביר.

ג. לכתחילה אין לעשות כן, מכיוון שנראה כמרכיב (עיין ש"ך סי' רצה ס"ק ה).

ד. יש להפוך את הקרקע ולאחר ג' ימים לזרוע.

ה. תלוי במין, שאם יש מינים המתפשטים יש להחמיר.

ו. כל המינים שמנית הם מוגדרים אילנות, ואפשר לשתול אותם אפילו שיתפשטו.

ז. יש להפוך את הקרקע.

ח. אנו לו מתייחסים לתפו"א שתחת הקרקע, אלא א"כ יעלה צמח.