על הרכבות ופאסיפלורה

השאלה:

שלום וברכה.... א. האם מותר להרכיב על עץ קלמנטינות זן קלמנטינות חדש. למשל על עץ קלמנטינות מזן מיכל נריב עליו ענף מזן אור? האם ישנה עדיפות לבצע זאת כשהעץ קטן? ב. האם בעץ מורינגה שמטרת גידולו העיקרית לאכילת העלים שבו, אין דין עורלה עלי גפן? ג. האם אשכנזים יכולים לסמוך על המקלים (רבנים ספרדים) בעורלה בעץ הפסיפלורה?

התשובה

הרב יואל פרידמן | ל' שבט תשע"ו 9:47

שו"ב,

א. כפי שכתבתי בתשובה הקודמת איסור כלאי אילן הוא רק במינים שונים כאשר החלוקה למינים היא על פי קיריטריונים הלכתיים. האור והמכיל אינם מוגדרים כמינים שונים מבחינה הלכתית ולכן איסור בהרכבתם יחד. אין גם משמעות אם מרכיבים בעוד העת קטן או שהעץ גדול.

ג. לפי ענ"ד יש להחמיר בפאסיפלורה מפני מבחינת ההגדרות שכתובות בתלמודים בתוספתא ובגאונים הוא נחשב עץ. ואף אילו היה ספק כיוון שאיסור ערלה הוא מדאורייתא יש להחמיר בו. אמנם דעת הרדב"ז שצמח שנותן פרי תוך שנה אחת מהזריעה נחשב ירק וכך פסקו על רבני הספרדים לדורותיהם. לכן יש לומר שיש מסורת פסיקה ספרדית להקל ויש להם על מה לסמוך. אך כאמור מי שאין לו מסורת פסיקה זו יש להחמיר וכנ"ל.

יואל פרידמן