כלאים בירק

השאלה:

אהלן, אני עובדת במשק, עם שדות באורך של כ20 מ' פחות או יותר. מספר מקרים שנראים בעיתיים בעיני: *שותלים אצלינו לעיתים ירקות באותה השורה, לדוג חצי שורה חסה, וחצי שורה תרד *באותה השורה שתולים 2 גידולים שונים, בדילוגים. למשל: כרוב סיני,חסה,כרוב סיני חסה. או קולרבי, חסה קולרבי חסה. *בשדה של מלפפונים(מודלים מעלה) שתלו בין השורות חסות, חושבת שמרחק פחות מ15 סמ. רציתי לשמוע התייחסותך למקרים, וגם כללים שנוגעים למקרים. דבר נוסף, יודעת שבכלאיים יש עניין של משפחות הגידולים. אילו משפחות יש למשל? חסה, בוקצ'וי? קולרבי, שומר? תודה רבה ושבוע טוב

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ב' שבט תשע"ז 21:29

בס"ד

שלום וברכת ד'

אני מתיחס לזריעות בשורות שאין רוחב הערוגה - שורה גדול במיוחד (עד 50 ס"מ) אלא מקום לשתילה של  לירק אחד או שניים, אבל אם הערוגות רחבות מאד, יש לכתוב ויתכן שיש לזה משמעות הלכתית.

א. שורה שחציה חסה וחציה תרד, יש להרחיק בין החסה והתרד לפחות 12ס"מ.

ב. כל הדוגמאות שהבאת יש להרחיק 12ס"מ בין שתיל של כרוב סיני לשתיל חסה וכן בין שתיל  כרוב סיני הבא לשתיל חסה.

ג. בפחות מ 12 ס"מ יש לעקור את אחד המינים (מה שרוצים).

ד. חסה, קולורבי, שומר הם מינים שיש להרחיק ביניהם. בוקצוי נראה שלמרות שמו כרוב סיני נראה שהוא כלאים עם הכרוב הלבן, מכיוון שהעלים שונים מאד במראה.

שלום וברכת ד'