כלאיים - פרחים - עציצים

השאלה:

שלום לכבוד הרב,
יש לי ערוגה בגינה בה יש מספר פרחים מסוגים וממינים שונים. באותה ערוגה שתלתי נענע שהתפשטה לאורך כל הערוגה.
1. אם לא הייתה הנענע,האם הפרחים לבדם הם כלאיים?
2. האם הנענע והפרחים הם כלאיים?
3. אם יש פרחים שונים, בעציצים מנוקבים, יש כלאיים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

1. נחלקו בשאלה האם יש כלאים בפרחי נוי. לדעת האמרי בינה (ח"א סי' י) כל דבר שאנשים שותלים לצורך (ריח, עישון) יש בו כלאים, ולכן גם בפרחי נוי יש כלאים. ואילו לדעת החזו"א אין כלאים בפרחי נוי, ריח וכו'. מכיוון שזה ספק באיסור דרבנן על כן אפשר להקל.
2. לדעה המקילה, אפילו אם יש מין של מאכל אדם ומין אחר לריח אין זה כלול ב"שדך" לא תזרע כלאים, ועל כן אין בו איסור.
3. זאת שאלה מספר 1. וכבר כתבנו להתיר.

הרב יהודה הלוי עמיחי