כלאיים מעשרות ותותים

השאלה:

1. מה המרחק המינימלי כדי לשתול שתילים ממינים שונים, כדי לא לעבור על איסור כלאים?

2. שמעתי שענפים של עץ פרטי שיוצאות מחוץ לשטח פרטי נחשבות הפקר ואפשר לקטוף מהפרות האלה הנמצאים על המדרכה. האם זה נכון? אם כן, צריכים לעשות תרומות ומעשרות מהפרות האלה?

3. שמעתי שאם אוכלים פרי או ירק בחוץ לא צריכים לעשות תרומות ומעשרות. האם האכילה צריכה להיות סמוכה לעץ או שלא בהכרח? האם יש כמות מסויימת מפירות שמעבר לזה צריכים לעשות תרומות ומעשרות אפילו שאוכלים בחוץ?

4. איך בודקים תות עץ מחרקים?

תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

1. שתילים יש מרחקים שונים, תלוי בסוג השתילים ובכמות. באופן כללי בין ירק לירק מרחיקים 15 ס"מ.
2. הנני מעתיק לך סיכום מאמר שכתבתי בנושא:
א. עץ שפירותיו גדלים ברשות אחר, הפירות שייכים למי שברשותו גדלים הגזע והשרשים.
ב. עץ שפירותיו גדלים ברשות אחר ואין הבעלים יכולים להגיע ולקטוף את הפירות, יש להסתפק שמא הם הפקר, ואם מי שהפירות נפלו ברשותו נטלם לא יכול בעל העץ להוציאם מרשותו, מכיוון שיש בכך דין הפקר.
ג. עץ שפירותיו גדלו ונפלו ברשות אחר ואין הבעלים יכולים להוציאם מידו – פטור מתרו"מ מכיוון שלדעת הזוכה בפירות הם הפקר. (ואולי יש מקום לחייב להפריש ללא ברכה כדין הפרשת גנב וגזלן שאין הבעלים רודפים אחר הפירות)
3. רק בפרי אחד מתחת העץ, אבל אם מכניס בידו יותר משני פירות חייב בתרו"מ.
4. תות עץ קשה מאד מבדיקה, רק על ידי פרור הגרגירים, וגם זה קשה ביותר, אפשר אבל לעשות מיץ לסחוט ולסנן ולשתות.

שבת שלום וחודש טוב
בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי