יש לי זרעים של אבטיח, עגבניה ומלפפון.שאלתי כמה מרחק אני צריך להרחיק ביניהם מאיסור כלאיים

השאלה:

יש לי זרעים של אבטיח, עגבניה ומלפפון. הנחתי אותם באדניות, כעבור שבוע וחצי התחילו להצמיח ואני רוצה להעבירם לאדמה. שאלתי כמה מרחק אני צריך להרחיק ביניהם מאיסור כלאיים? ואיזה הלכות עוד חשוב לי לדעת על מנת שאוכל ליהנות ולאכול מהם. תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ט תמוז תשפ"א 10:10

שלום

שזורעים או שותלים כמות מועטת (לא שדה) יש להרחיק בין שני מיני ירקות טפח וחצי.

במינים המתפשטים (קישוא מלפפון דלועים אבטיח מלון) יש להרחיק שתי אמות מכל כיוון. דהינו בין שני מינים מתפשטים ארבע אמות

בין מין מתפשט ומין רגיל שתי אמות

ניצן לצמצם את שיעור ההרחקה במינים המתפשטים כאשר מטים ומכוונים את העלים לכיוון מסויים (הדליה) או שמיניחים דבר חוצץ שבפועל לא יוכלו העלים של המין המתפשט להתערב עם המין השני. ואז די בטפח וחצי.

לאור זאת נראה שכדאי לשתול את העגבניה באמצע ואת המלפפון להדלות מצד אחד במרחק טפח וחצי ולהניח דבר חוצץ (פלטת עץ גדולה)שימנע את הערבוב בין ענפי העגבניה חמלפפון.

כמו כן את האבטיח בצד השני של העגבניות במרחק טפח וחצי ולהניח  דבר חוצץ (פלטת עץ גדולה)שימנע את הערבוב בין ענפי העגבניה לאבטיח.

במידה ואין מניחים דבר חוצץ,יש להרחיק ארבע אמות בין המלפפון לאבטיח, ושתי אמות בין העגבניה לאחד מין המינים המתפשטים.

השנה שנה שישית לשנות השמיטה, ואם תקטוף מן הירקות קודם ראש השנה הרי הם חייב בתרו"מ. אך לאחר ראש השנה תשפ"ב כל הירקות שתקטוף הרי הם קדושים בקדושת שביעית (יש להפקירם, אסור להפסידם, פטורים מתרו"מ)

 בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי