זרעתי לפני יותר מחודש זרעי ירקות בערוגה ועד עכשיו הם לא גדלו. האם ניתן לזרוע באותו שטח ירקות אחרים או שיש עדיין חשש כלאים בזה?

השאלה:

זרעתי לפני יותר מחודש זרעי ירקות בערוגה ועד עכשיו הם לא גדלו. האם ניתן לזרוע באותו שטח ירקות אחרים או שיש עדיין חשש כלאים בזה?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ח תמוז תש"פ 9:50

שלום וברכה

אם זרעו מין אחד ורוצים לזרוע מין אחר, צריך לעשות מעשה שמוכיח שאין רצונך בכלאים כלומר בגידולי שני המינים יחד.

לכן  יש לחרוש ולהפוך את האדמה, אך יש לעשות זאת רק לאחר השתרשות הזרעים מן המין הראשון, לאמור שלושה ימים לאחר הזריעה. לחילופין, אפשר לרסס את המין האחד לאחר נביטתו, ואז אפשר לזרוע את המין האחר אעפ"י שעדיין המין האחד לא מת.[1] אם לאחר הפיכת האדמה נבטו צמחים מן המין הראשון, יש לאמוד את גודל השטח הכולל של המין הראשון ולדאוג לכך שיהיה קטן מ-1/24 מן השטח הזרוע במין השני.[2]

[1] אמונת עתיך 96 (תשע"ב), עמ' 16.

[2] כלאיים פ"ב מ"ג; רמב"ם, הל' כלאיים פ"ב בי"ג; ארץ חמדה, עמ' כב-כג.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי