זריעה מינים שונים לשיפור איכות האדמה (כסוי שדות) האם אסור משום כלאים?

השאלה:

בזריעה לשיפור איכות האדמה (כסוי שדות), האם צריכים לדואג לדיני כלאיים? (אם לא- אז יתאפשר לנו לזרוע תערובת של תלתן, אספסת, וכוסמת באותו שדה). אם אני מבין נכון- לאומרות שכוסמת ואספסת כן נחשבים לאכילה-- האם הזריעה היא למען שיפור אדמה ולא אכילה- מספיק להוציא אותם באיסורי כלאים? תודה על כל המפעל המחיה כאן. שאול

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ח' שבט תשע"ח 15:19

אסור לזרוע שני מינים שאחד מהם ראוי למאכל אסור אפילו שאינו רוצה בפרי אלא רק הגידול עצמו וכן כתב הגר"ש ישראלי בספרו ארץ חמדה חלק ב הלכות כלאים עמ' כג

"יש שרוצה לומר שגם הזורע לשם השתמשות בצמחים בתורת זבל ירוק תורת זורע להשחתה עליו (הרב ד"ר  אונא בבירורו על זריעת זבל ירוק בכרם בקובץ לזכר הרב ג' אונא ז"ל) אבל אין זה נראה שהרי כיון שיש לו איזה שהוא שימוש ב צמח עצמו אף  כי אינו רוצה בו לאכילה מכל מקום אין זריעתו גם זריעה להשחתה שהרי צריך על כל פנים את עצם הצמח והוא דרך השימוש שלו"

לכן למעשה מותר לזרוע שני מיני מאכל בהמה אך אין לערב בו מאכל אדם .ולכן אפשר לזרוע את התלתן והאספסת יחד שם מאכלי בהמה אך לא את הכוסמת.