זנים שונים בשתילה ללא הרחקה

השאלה:

תודה על המענה. ועוד 2 שאלות:
1. האם מותר לי לזרוע ללא הרחקה זנים שונים של צמח, כגון: שעועית מזנים שונים?
האם מותר לשתול ללא הרחקה שעועית ורוביה?

2. אם המרחק שנדרש בין צמח לצמח הוא 15 ס"מ, הרי שזה ממילא מרחק שתילה מינימלי, ואפילו בהרבה שתילים מאותו סוג - השתילה היא לפחות במרחק 15 ס"מ. כך שבאופן טיבעי לא יוצא לעבור על איסור כלאים. אכן?

תודה רבה על כל התשובות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

שעועית ורוביא הם מינים קרובים, השינוי בטעם הוא קטן, דהיינו בטעם הבסיסי אין שינוי אלא קרוב, במראה אין שנוי מהותי, מלבד הגודל שזה לא נחשב להיות שינוי מהותי, הצבעים דומים, על כן נראה שיש כאן ספקות הלכתיים, ולכן כדאי לצאת מכל ספק אפשר להרחיק רק טפח (10 ס"מ), אבל אם גדל כבר בערבוביא אין לאסור.
נכון, אבל יש מינים כגון קטניות, תבואה ששם התקלה מצויה יותר.