הרחקות במישר

השאלה: שלום ביקשו ממני לערוך ניסוי שדה המכיל כוסמין חיטה דורום ודיכוכום. השאלה בגדול היא איך לבצע הרחקה בין המינים. צורה אחת של חלקות הם חלקות קטנות של 7*2 מטר? האם הם מוגדרות כמישר ויספיקו שני אמות בין חלקות כאלו? 1 מטר בקירוב לגר"ח נאה? צורה שניה הם למקרים שיש לנו הרבה זרעים ולכן נזרע על פני כל אורך השדה ברוחב 1.93. האורך גדול בהרבה מ10 אמות הרוחב קטן איזה דין יש לזה? וכיצד יש לנהוג? האם יש מקום להקל מפני שאין מדובר בגידול שאינו לאכילה? האם יהיה לדעתך פרקטי לעשות צורות הפתח והרחקות של 6 טפחים? תודה וכל טוב, אריה קורזון

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ח' כסלו תשע"ז 19:15

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. 2*7 הם מישר, אפש לזרוע לכל אורך המישר. יש להרחיק בין מישר למישר מרחק של 1מטר, ויכול להעשות באלכסון.

ב. גם אורך של 1.93מ' על 5 מ' הוא מישר, הגדרת המישר הוא שטח הקטן משדה (825מ"ר) והאורך גדול מהרוחב. גם לדעת החזו"א הגדרת מישר הוא כשהרוחב שבין 6 טפחים עד 10.2אמות, וא"כ אין בשאלה זו הבדל ממה שנאמר לעיל אות א. אולי  לא הבנתי את השאלה.

ג. אין צורך להקל בדבר המותר (רמב"ם פ"ד ה"ו).

שבת שלום