האם מותר לשתול שני מינים שונים של צמחים אם שמתי ביניהם חציצה שמגיעה עד התחתית וחוסמת אותם מלהגיע אחד לשני?

השאלה:

האם מותר לשתול שני מינים שונים של צמחים אם שמתי ביניהם חציצה שמגיעה עד התחתית וחוסמת אותם מלהגיע אחד לשני?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ט אב תש"פ 11:40

שלום

רמב"ם הלכות כלאים פרק ג  הלכה טז
היה בין שני המינים  בור או ניר  או גפה או דרך  או גדר שהוא גבוה עשרה טפחים או חריץ שהוא עמוק עשרה טפחים ורחב ארבעה, או אילן שהוא מיסך על הארץ, או סלע שהוא גבוה עשרה טפחים ורחב ארבעה  הרי זה מותר לסמוך המין האחד לצד אחד מאלו והמין האחר לצד השני הואיל ואחד מכל אלו מבדיל ביניהן הרי הן נראים מובדלין זה מזה.

שהתבאר  שגדר מפרידה צריכה להיות בגובה עשרה טפחים ואורכה לפחות ארבע טפחים , פחות מכן לא נחשבת למחיצה.

וחריץ מתחת לאדמה או כל חציציה מתחת לאדמה צריך שיהיה עמוק עשרה ורוחב מצד לצד של החריץ ארבע טפחים ופחות מכן לא נחשב לחריץ המפריד.

לאור זאת  אם המחיצה שהנחת היא בגובה עשרה טפחים ורחבה ארבע טפחים אף שהיא דקה ואינה עבה כלל הרי זו מחיצה ומותר לזרוע בשני צדי המחיצה .

ואם החציצה היא בתוך האדמה ולא מעל האדמה, צריך שתהיה עומקה עשרה טפחים ועוביה מצד לצד ארבע טפחים

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי