האם מותא שיהיו אילנות סמוכים לגפן ?

השאלה: שלום לרב, בגינה ביתית 2 עצי גפן (בני 3) הנטועים בסמוך לחומה נמוכה המפרידה מגינת השכנים בסמוכה. הגפן גדל יפה ושולח זרועות לעצים קרובים (הן בגינתי והן בגינת השכנים) ונתפס בהם. המרחק בין גזע בגפן לעצים הסמוכים בגניתי הוא מעל 60 ס"מ אך המרחק בין גזע בגפן לעצי השכן (שמעבר לחומה) הוא כ 20 ס"מ. 1. האם יש בעיה של כלאים אל מול עצי השכן שמעבר לחומה? 2. האם יש בעיה של כלאים כאשר הגפן שולח זרועות ומתערבב באופן זה בעץ אחר שבגינתי או גינת השכן? מה נדרש לעשות? בתודה נועם

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' סיון תשע"ח 8:53

שלום

אריסור כלאי הכרם הוא זריעה וגידול מינים חד שנתיים סמוך לגפן. אך אין איסור ללנטוע או לגדל מיני אילן סמוך לגפן. וכן מותר שהגפן תהיה מודלת על אילן אחר .

לאור זאת אין כלל בעיה במקרה דנן והגידול מותר.

(אך יש להקפיד שאין מיני מינים חד שנתיים סמוך לגפן ומתחת לענפי הגפן)