פסיפלורה

השאלה: כבוד הרב שלום, שתלתי בגינה פסיפלורה בסביבות חודש יולי 2018. השתילים היו כבר גבוהים כחצי מטר בעציצים כאשר קניתי אותם במשתלה (של ערבים בג'לג'וליה). להערכתי זו הייתה שנה ראשונה שלהם. אין לי ודאות שבמשך התקופה הם היו מונחים רק על יריעות אטומות ולא היה נקב עד האדמה. 1. האם יש לנהוג דיני ערלה ונטע רבעי? 2. במידה וצריך לשמור ערלה, מתי מתחילה תקופת הערלה? 3. האם נידונים כירק או כפרי לגבי עורלה, מתי מתחלפת השנה? בברכה, מנחם

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט' אייר תש"פ 1:55

בס"ד

שלום וברכה

זו מחלוקת אחרונים כיצד מתייחסים לפסיפלורה האם היא עץ או אדמה. אם זה אדמה אין צורך בכל הדיון שאין בו ערלה כלל. אולם לשיטות שזה עץ, במקרה כזה מכיוון שהשתילה הייתה בקיץ תשע"ח, א"כ שלש שנות ערלה הן עד תש"פ, ומה שיחנוט מטו בשבט תשפ"א יהיה רבעי. אבל אם יש ספק א"כ הפירות מתשפ"א יצטרכו גם תרו"מ וגם פדיון נט"ר. (בלא ברכה).

לבני ספרד נראה שרוב הפוסקים הקלו והחשיבו את הפסיפלורה כאדמה. אולם בני אשכנז יש שהחמירו להחשיבו כעץ, וכך ראוי לנהוג כיוון שזה ספק בדאורייתא, לכן בני אשכנז ברובם מצריכים לחכות לשנה רביעית.

שבוע טוב