ערלה\נטע רבעי בדירה שכורה

השאלה:

אני שוכרת דירה עם גינה ובה עצי פרי. בעל הבית אמר לי כי העצים נטעו ביולי 2008. מה הדין, האם מותר כבר לאכול?
אשמח לתשובה מפורטת איך לנהוג כי אין לי שום נסיון.
תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

מכיוון שאיננו יודעים דבר על העצים שקודם לתאריך יולי 08, עלינו להתייחס לתאריך זה כשעת הנטיעה. ועל כן בסיון תמוז תשס"ח הייתה הנטיעה. על פי החשבון: שנת ס"ח - ראשונה לערלה, ס"ט - שנייה בערלה. ע - שלישית בערלה. כל מה שחנט מט"ו בשבט תשע"א הוא רבעי. כל פירות הקיץ הם מגידול זה ולכאורה צריך חילול נטע רבעי ולאכול. אבל כיוון שיש לנו ספק שמא העץ היה קודם וא"כ יתכן שאלו פירות שנה חמישית. ועל כן צריכים להפריש גם תרו"מ.

העולה, שהפירות השנה את צריכה להפריש תרו"מ ולחלל נטע רבעי הכל ללא ברכה.

לגבי הנוסח והנתינה של המעשרות כדאי ליצור קשר עם בית האוצר (086847325) להיות מנוי על מעשר ראשון ומעשר עני וכן מעשר שני, ולקבל מהם פרטים ושם גם מופיע נוסח של נטע רבעי.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי