נטיעת עץ פרי בגוש

השאלה:

שלום לכם. כשמעבירים שתיל של עץ בגוש ויש ספק אם יחזיק שבועיים האם יכול להניחו בבור השתילה שבגינתו עםשקית הניילון ואחרי שבועיים להסיר את הניילון? תודה רבה, בברכה.

התשובה

הרב יואל פרידמן | ה' אב תש"פ 9:55

כשמעבירים עץ בגוש אדמה ויש ספק אם גוש האדמה מספיק למחיית העץ במשך שבועיים יש לבחור באחת משתי האלטרנטיבות: א) לשאול אגרונום שיכול להעריך אם גוש האדמה מספיק למחיית העץ למשך שבועיים (עי' חזון איש דיני ערלה ס"ק יח). ב) אפשר להניח את העץ בבור בלא לכסות. להשקות במידה ובכמות שהעץ היה מקבל באופן רגיל, ולראות לאחר שבועיים האם העלים קמלו. אם הם התייבשו וקמלו זה סימן שגוש האדמה לא היה מספיק למחייתו ואז יש למנות שנות ערלה מחדש. אם הם לא התייבשו וקמלו, סימן הוא שגוש האדמה היה מספיק למחיית העץ למשך שבועיים (אגרות משה ח"א יו"ד סי' קפה על פי תוספתא ערלה פ"א ה"ג).

בסוף יש לכסות את הבור באדמה.

יואל פרידמן