חישוב שנות ערלה בגפן הגדלה במרפסת

השאלה:

שלום וברכה, שאלה לגבי גפן בעציץ ממשתלה. לא זכור בוודאות אם העציץ היה נקוב אך נאמר שהיא בת שנה וחצי, לאחר זמן הועברה הגפן לעציץ אחר במרפסת. כעת לפי החישוב, יחד עם הזמן שהייתה במשתלה, עבר עליה 3 פעמים ט"ו בשבט.  כיצד יש לחשב את הזמן לעניין ערלה? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"א תמוז תש"פ 10:33

שלום

 בדרך כלל אין להסתמך על השנים הבוטניות של השתיל, הואיל ואינו  מועיל לנו הלכתית, שהרי שנות ערלה נספרים רק מהנטיעה בקרקע או בהיותו בעציץ נקוב על גבי קרקע.

מ"מ במקרה זה העציץ כל התקופה היה במרפסת דהינו בעציץ לא נקוב, הרי במקרה זה ניתן להסתמך על שנות השתיל במשתלה, שאף אם היה בעציץ לא נקוב מצטרף הוא לשנים שהיה ג"כ בעציץ לא נקוב במרפסת.ואם עברו שולש שנים ברצף בעציץ לא נקוב הרי יצא מדין ערלה דרבנן.

אלא שלא די שעברו שלוש פעמים טו בשבט אלא צריך שהשתיל נוצר קודם טו באב לפני שלוש שנים ואז אם גם עברו שלוש פעמים טו  בשבט אזי הפירות שיחנטו מכאן ואילך יצאו מדין ערלה.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי