גיל עצים והמיגבלות בשנה הרביעית

השאלה:

אקדים ואומר שאני שואל שאלות בתחום שאין לי מושג בו.

לאחר ראש השנה שתלתי 4 עצי פרי (זית ,קלמנטינה,תפוז ולימון). כשקניתי את השתיל במשתלה התייעצי עם אגרונום והוא אמר לי שגילם של העצים לכל הפחות שנתיים. העצים גודלו חלקם בעציצי פלסטיק וחלקם בניילונים. יש לציין שהעברתי את העצים מהניילונים/עציצים עם כל האדמה שלהם כמות שהיו.

שמעתי כל מיני דיעות לגבי העצים ואינני יודע כיצד לנהוג. שאלותיי הם :
א. האם גיל העצים ממשיך להימנות מהשנתיים או שיש לספור מחדש מרגע השתילה?
ב. אילו מגבלות יש לי על העצים ברבות השנים, אני יודע ששנה ראשונה ושניה הם אסורים, שנה שלישית הם עורלה ואסורים, אך מה בשנה הרביעית?
ג. כאשר העצים כבר יהיו מותרים כיצד יש לנהוג לעינייני תרומות ומעשרות?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. השאלה שצריכה כאן ברור מעשי כיצד היו השתילים במשתלה, אם הם עמדו על האדמה או מולה, וכן האם היה בהם נקב של 2 ס"מ, אם התשובה חיובית הרי שמנין שנות ערלה החל בשעת הכנת השתיל (תשס"ז) ושנת תשס"ט היא שנה שלישית של העץ, ועדיין אסור לאכלם, אלא עד שנה הבאה, ובשנה הרביעית (תש"ע) כל מה שיגדל יצטרכו לפדותם.

אולם אם השתיל עמד על בטון וכדו' או שלא היה בו נקב הרי הוא כעץ שנשתל מחודש, ועליו למנות שנות ערלה חדשות משעת הנטיעה בקרקע (תשס"ט).

ב. בשנה הרביעית כשמחללים את הפירות אין בהם תרומות ומעשרות, ואולם במקרה שלך שאינך יודע אלא הכל מסופק כדי גם לחלל בלי ברכה וגם לעשר בלא ברכה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי