ערלה בשתיל אוכמניות שמצוי בעציץ שאינו נקוב

השאלה: שלום! קניתי עץ אוכמניות בעציץ. לא ידוע בן כמה הוא. אני חייב להעביר אותו לעציץ גדול יותר. השאלה שלי: איך אני עכשיו מונה שנות ערלה? תודה!

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"ג אייר תשפ"ד 10:10

שלום רב,

א. יש לברר עם אגרונום או במשתלה בן כמה העץ.

ב. אנו נוקטים שאיסור ערלה בעציץ שאינו נקוב (בעציץ מפלסטיק או יריעה מפלסטיק) הוא מדרבנן. לכן כשקונים עץ ממשתלה אנו דורשים שיהיה פיקוח, שכן בדרך כלל נוטעים בגינה בקרקע, וייתכן שבמשתלה השתיל עמד על יריעה מנתקת ולו חלק מן הזמן, ובמקרה זה יש למנות שנות ערלה מחדש. לכן אם אתה מעביר את שתיל האוכמניות לעציץ גדול יותר ומניח אותו על הקרקע או על הדשא וכדו' יש למנות שנות ערלה מחדש. אך אם אתה מניח אותו על יריעה מנתקת כגון צלחת או יריעה של פלסטיק מתחת לעציץ, והאגרונום או במשתלה אמרו שהשתיל בן שלוש שנים ומעלה, כי אז אין צורך למנות שנות ערלה מחדש. אם מתברר שהשתיל בן שנתיים יש לספור שנה נוספת כדי להשלים מניין שנות ערלה.

בברכה,

יואל פרידמן