עציץ על משטח בטון

השאלה: שלום הרב, ברשותי עץ תאנה הגדל בעציץ פלסטיק מזה מספר שנים, כאשר חודש לפני השמיטה האחרונה העברתי אותו לעציץ גדול יותר, ביחד עם גוש אדמה. לעציץ ישנם נקבים בתחתיתו, שקוטרם הוא כ-1 ס"מ. העציץ היה מונח על אדמת החצר, ומדי פעם שורשים של העץ יצאו דרך הנקבים וינקו מהאדמה. לפני שבועיים עברנו דירה, ולאחר הובלה ברכב שלי, הנחתי אותו על רחבת הבטון בכניסה לבית החדש, ולא על האדמה כפי שהיה מונח בבית הקודם. האם אני צריך להתחיל למנות את שנות העורלה מתחילה? כרגע על העץ ישנן תאנים בשלות, והוא נשאר באותו עציץ פלסטיק בו הבאתי אותו. האם ניתן לאוכלן? בנוסף, כאשר אטע אותו באדמת החצר החדשה, האם יש לספור מחדש את שנות העורלה? אציין שגוש האדמה של העץ הוא יציב, ואני מאמין שאוכל להעביר אותו בשלמותו. תודה רבה מראש על התשובה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ז' אב תשפ"ד 14:02

בס"ד

שלום וברכה

א. אין כל בעיה בתאנים שבעץ, ויש להפריש עליהם בברכה. לגבי הפירות העתידיים ג"כ אין בעיית ערלה (אם נשאר על המשטח בטון)

ב. לגבי הנטיעה העתידית בקרקע יצטרכו לדון מדוע הונח העציץ על המשטח, האם כהכנה לשתילה או מתוך כוונה שישאר שם. כמו כן כמה זמן היה על המשטח. רק לאחר שנדע את התשובת לשאלות הללו נוכל לדון האם הנטיעה העתידית בקרקע יצטרכו למנות שנות ערלה או לא.

בברכת התורה והארץ

צום החמישי לששון ולשמחה