הכלאת עז, יעל, ויחמור

השאלה: א) האם מותר להכליא בין עיזים ליעלים? ב) האם מותר להכליא בין עזים ליחמורים?

התשובה

הרב דוד אייגנר | ח' אב תשפ"ד 8:45

ב"ה

שלום וברכה.

עיזים, יעלים ויחמורים נחשבים מבחינה הלכתית כמינים שונים, ולכן אין להכליא אף אחד ממינים אלו עם המין האחר, ראה משנה כלאים פרק ט.

היעז, שהוכלא לפני  כמה עשרות שנים בערבה היה מין כלאים. אמנם, התוצר מותר בהנאה, אך הפעולה עצמה אסורה מדין כלאים.

בהערת אגב נעיר, שהחלוקה הקיימת כיום למשפחות וכדומה (למשל העז והיעל הם אותה משפחה- הפריים) היא חלוקה שנעשתה לפני כ400 שנה, ואינה משקפת את החלוקה שחולקה בימי חז"ל. החלוקה בחז"ל נסבה יותר סביב השימוש- בעלי חיים שימושיים, וכאלו שלא (וזה ההבדל ככל הנראה בין בהמה לחיה), מבנה כללי יותר של בעל החיים, וכיו"ב.

גם העובדה שהמבנה הגנטי הדומה יחסית של היעל והעז (לכן הם פוריים אחד עם השני) אין לה כל משמעות הלכתית.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר