שמן קנולה וליפתית -האם קטניות ?

השאלה: השלום והברכה

הנדון: שמן קנולה וליפתית -האם קטניות ?

כאשר פניתי,בעבר, והצגתי שאלותי לרב הקהילה קבלתי תשובות "מגומגמות"
והמלצה לפנות ל-רב בכיר שפוסק הלכות ,כיון שקיימת - לגבי מוצרים אלו-חוסר בהירות כתוצאה מחוסר ידע מעמיק אודות מוצרים אלה.

לפיכך: אבקש לקבל תשובה ברורה וחד-משמעית:
מה מותר ומה אסור לאשכנזים :
שמן קנולה ? - האם נכלל באיסור קטניות ?
ליפתית ? - האם נכלל באיסור קטניות ?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/15/2013 8:42:58 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

החיים אינם פשוטים ואין לכל דבר תשובות פשוטות.
שמן קנולה בודאי נעשה מקטנית, אולם יש רבים שסוברים שכיוון שקנולה לא הייתה בזמן גזרת הקטניות על כן אין בכך איסור קטניות, ויש אומרים שהכל כלול בגזרת קטניות, אולם אפילו החוששים לקטניות בדבר שלא היה בתקופת חז"ל, עדיין יש הסוברים שאין איסור בשמן כיוון שכל תהליך העבוד נעשה ביבש, ויש רבים שמקילים כך אולם זה צריך בדיקה בפני עצמה. על כן יש שמשתמשים בשמן קנולה ויש שלא. בודאי שאם אתה ממשפחה שנהגו להקל בדברים שלא היו בזמן הגזרה א"כ אתה יכול לאכול, אם אצלכם הקפידו על קטניות שלא היו בזמן הגזרה הרי שהדבר אסור לכם.
לגבי לפתית גם בה נחלקו אחרונים האם הדבר אסור הוא משום קטניות, ובייחוד שיש בו בעיה של תערובות חיטה, דהיינו השדות שמגדלים בהם בד"כ לפתית משתמשים בהם גם לחיטה (לסירוגין), על כן מצוי מאד שיש תערובות חיטה, אולם אם עשו ברור טוב של התוצרת הרי שאין חשש לתערובות. בכל אופן עדיין יש שחששו משום לפתית, וקשור למה שכתבנו לעיל לעניין לעניין מינים חדשים שלא היו בזמן הגזרה.

שבת שלום