עבודה בפסח במקום חמץ?

השאלה: לכבוד הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ

שלום רב
מקום עבודתי אינו שומר על כל תרי"ג מצוות ובחג הפסח נוהגים הדתיים לקחת חופש. הסיבה היא בעיקר משום שחלק מהעבודה הקשור בגידול חרקים (מחקר חקלאי) דורש התעסקות עם תערובת שאולי נחשבת חמץ. התערובת מורכבת מסוכר, שמרים, מים, מעט חומצה וסובין. האם זה אכן חמץ? כיצד לנהוג? בקרב חלק מהעובדים ישנה תרעומת על כך שהדתיים "לא יכולים לעבוד" בחג מה שמונע מאחרים לקחת חופש בימים אלו. בקיצור, האם מותר לעבוד בחג הפסח במקום זה?
להלן תשובות לשאלות ההבהרה:
1. התערובת נעשית לפני פסח או בפסח? לפני החג.
2. האם זו תערובת לחה או יבשה? לחה.
3. האם ראוי לאכילה או לא? ממש לא. אפילו לא לכלב. הרימות (של הזבובים שאנו מגדלים במעבדה) ניזוונות ממנה.
4. מה עושים עם התערובת? זורעים בה ביצי זבובים והרימות מתפתחות בה וניזונות ממנה.
5. האם שמרים סינטטיים או משעורה? שימרי בירה.
6. האם הסובין נקי מחיטה. כן. הוא מורכב מחלק מקליפת גרעיני החיטה, אך אין בו גרעינים כלל.

תודה רבה

שגיא גבריאל

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/15/2013 2:21:16 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

מכיוון שהתערובת נעשתה לפני פסח ואיננה ראויה לאכילת כלב, נראה שאין בה איסור שהייה, אבל אסור באכילה (דבר שכאן לא אכיל), וכמו כן כל דבר שנפסל מאכילת כלב אין בו איסורי הנאה (עיין מ"ב תמב, כב) ובודאי כשהוא בתערובת מערב פסח, ועל כן אפשר להשתמש בתערובת זאת המתוארת בשאלה. ואין כאן חשש מצד התערובת הנידונת לגבי פסח.

ברכת התורה והארץ