אזכרה לאחר י"ב חודש או לאחר י"ג חודש

השאלה:

בס"ד, ז' במרחשוון תשפ"ה ד ח ו ף ד ח ו ף שלום לכב' הרב, בעלי, ע"ה נפטר ביום ששי יא בכסלו תשפ"ד בין השמשות ונקבר למחרת, מוצ"ש יב' בכסלו תשפ"ד יש קצת ויכוח במשפחה בשל השנה המעוברת אם נכון לקיים את אזכרת השנה , השבוע ב-יא במרחשוון שזה בדיוק 12 חודש, או בתאריך הפטירה ב-יא בכסלו שזה כבר 13 חודש. וגם-בגלל שנקבר מיד למחרת האם האזכרה בשנה הראשונה היא ביום הפטירה או ביום הקבורה?? תודה מראש לכב' הרב שבת שלום

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ט' חשוון תשפ"ה 12:54

תשובה:

שלום וברכה 

קראתי את שאלתך בצער ובכאב, שהקב"ה ינחם אותך ואת כל המשפחה בנחמות ציון וירושלים לא תוסיפו לדאבה עוד.

בתשובה לשאלתך, אכן, בדיון שיש לכם במשפחה יש צד לכל דעה, כי כאשר יש שנה שנה מעוברת יש כמה מנהגים האם עושים אזכרה רק בסיום י"ב חודש או רק ביום היארצייט, ויש שעושים פעמיים, וכך המנהג הרווח אצל יוצאי ספרד לעשות פעמיים, אך מנהג יוצאי אשכנז הרווח הוא שאת עיקר האזכרה עושים רק ביום השנה אחר י"ג חודש.

ולשאלה השנייה האם עושים אזכרה ביום המיתה או ביום הקבורה (בגלל שנקבר במוצאי שבת אור לי"ג כסלו), במקרה שלכם בגלל שהשנה מעוברת השאלה מעשית רק אם אתם נוהגים כמנהג עדות המזרח - ותעשו גם אזכרה  בסיום י"ב חודש. אך לגבי זה כבר נפסק שמחשבים גם בשנה הראשונה ביום הפטירה כלומר ביום י"א, ורק במקרים שיש פער של שלושה ימים או יותר עושים י"ב חודש מיום הקבורה, ובמקרה שלכם שאין פער של שלושה ימים , אזי אם מנהגכם כמנהג עדות המזרח עליכם לעשות את אזכרת הי"ב חודש בי"א מר-חשוון.

חשוב לציין, שאף שהוא נפטר בבין השמשות התייחסתי ליום הפטירה כיום י"א כסלו. משום שבמצב של אדם שנפטר 'בין השמשות' - עושים את האזכרה לפי התאריך הראשון - אך אם הדבר אפשרי תאמרו קדיש גם ביום השני כלומר י"ב כסלו.


בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב

toraland whatsapp