פירות שביעית במשלוחי מנות?

שאלה: בכל שנה אני עושה מקדישה את משלוח המנות שלי לנושא מסוים, השנה תכננתי להכין את כל הרכיבים מפירות קדושת שביעית, כך גם אזכה את שכני ומכרי בקדושה זו, האם יש בכך בעיה?

הרב יצחק דביר | 13.03.2022
פירות שביעית במשלוחי מנות?

שאלה: בכל שנה אני עושה מקדישה את משלוח המנות שלי לנושא מסוים, השנה תכננתי להכין את כל הרכיבים מפירות קדושת שביעית, כך גם אזכה את שכני ומכרי בקדושה זו, האם יש בכך בעיה?

תשובה: זכות גדולה יש לנו בשנה זו להנות מקדושת השביעית, הרצון להפיץ את הקדושה גם לאחרים מבורך, אך למעשה בשילובם של פירות אלו במשלוחי המנות ישנם כמה אתגרים הלכתיים.

אסור להשתמש בפירות שביעית כדי לפרוע את חובו. בקשר לכך דנו הפוסקים בשתי נקודות השייכות למשלוחי המנות:

המשנה אוסרת להביא קרבנות שונים מפירות שביעית. חלק מהפוסקים למדו מכאן שאסור לקיים מצוות שהוא חייב בהן על ידי פירות שביעית, מפני שבכך הוא כביכול פורע את חובו לרבונו של עולם באמצעותם. על כך יש מקשים, שהרי במפורש התירו לקיים מצוות נטילת לולב על ידי אתרוג שקדוש בקדושת שביעית? או לקיים מצוות ארבע כוסות ביין של שביעית?

למרות קושיא זו רבים אסרו למעשה לקיים משלוח מנות מפירות שביעית. לדעתם יש להבדיל בין קיום מצוה בעצמו על ידי פירות שביעית, כמו אתרוג וארבע כוסות שמותר, ובין מצוה שמחייבת אותו לתת דבר מה למישהו אחר, כמו משלוח מנות, ובמקרה זה השימוש בפירות שביעית נחשב כפריעת חוב שאסורה.

על פי ההלכה ישנה חובה לתת רק משלוח מנות אחד, ולכן רק בו ישנה בעיה לשלב פירות שביעית, ואת שאר משלוחי המנות אפשר יהיה לתת מפירות שביעית. אולם הפוסקים דנו גם בפריעת חוב נוספת:

מנהג יפה הוא שהמקבל משלוח מנות מחברו משיב לו משלוח מנות בתמורה. הבן איש חי, בשו"ת תורה לשמה, ראה בכך כעין חוב ממשי, ולכן אסר להחזיר משלוח מנות מפירות שביעית. עם דבריו הסכימו הרב מרדכי אליהו, הרב עובדיה יוסף ופוסקים נוספים. לפי שיטות אלו נראה שכדאי להמנע מלשלב משלוחי מנות בפירות שביעית, מפני שמותר לתת אותם רק ביוזמתנו, וביום הפורים ניתנים משלוחי המנות ללא הבחנה, וקשה להבטיח שלא ינתנו בתמורה למשלוח אחר, או שחבר שקיבל את המשלוח מאיתנו לא יתן אותו לאחר בתמורה למשלוח שיקבל.

על כך חלק הגרי"ש אלישיב, לדעתו פריעת חוב בפירות שביעית אסורה דווקא כאשר מדובר בחוב ממוני, אולם החזרת משלוחי המנות אינה נחשבת לחוב ממשי, שהרי אדם איננו יכול לתבוע בבית דין את חברו על כך שהוא לא החזיר לו משלוח מנות, ולכן מותר לפורעו על ידי פירות שביעית.

למעשה: במשלוח המנות הראשון אין לשלוח מפירות שביעית. לגבי החזרת משלוחי מנות אחרים ישנה מחלוקת וכל אחד ינהג כרבותיו. אך ברור שעל מי שמשלב פירות שביעית במשלוח המנות לסמן זאת על גבי המשלוח, כדי שהמקבל ידע שעליו לשמור על קדושתם וגם שלא להעביר את המשלוח לאחרים במידה והוא נוהג כמחמירים.

 

 

toraland whatsapp