ב'מכון התורה והארץ' התקבלו מספר פניות בנוגע לצורת הגידול החדשנית בה מינים רבים גדלים בסמוך זה לזה במקביל ולגובה.
בתשובה שפרסם הרב אברהם סוחובולסקי, מרבני מכון התורה והארץ, בכתב העת 'אמונת עיתך' בהוצאת המכון, הוא סוקר את הדעות ההלכתיות השונות ומגיע למסקנה כי השימוש בחבית הגידול מותרת, אך יש להקפיד את הרחקה נאותה ועל גידול מיני הצמחים החייבים בהרחקת כלאיים באופן שיראה שאינם שתולים זה בזה.
"בצורת גידול זו יש למעשה מינים שונים הגדלים בסמיכות מימין ומשמאל באותו מישור, וכן מינים שונים הגדלים בסמיכות בגבהים שונים זה מעל זה בצורה אנכית", מסביר הרב סוחובלסקי. "יש שתי דרכים כדי להימנע מאיסור כלאיים: האחת להשאיר 'שיעור הרחקה' בין שני המינים, והשנייה להניח 'היכר' שמבדיל ביו המינים. לכן בין המינים השונים הגדלים מימין ומשמאל יש להרחיק טפח וחצי (כ-15 ס"מ)".
אולם בנוגע לשיעור ההרחקה בשני מינים שגדלים בגבהים שונים, מביא הרב סוחובלסקי מספר שיטות שמלמדות על מצב מורכב יותר.
בסופו של דבר הוא פוסק כי בכדי שלא להגיע לידי שאלה כלל, עדיף לייצר את החריצים שמצויים על דופן חבית הגידול בצורה של טורים ישרים לגובה החבית, כאשר המרחק בין כל טור הוא טפח וחצי (כ-15 ס"מ), ולשתול בכל טור מאותו המין. באופן זה החבית תיראה כטורים (שורות לגובה) של מינים שונים.
יש לציין כי בהערה למאמר, פוסק הרב יהודה עמיחי ראש המחלקה ההלכתית במכון התורה והארץ, כי במידה ויש הרחקה של טפח וחצי לכל כיוון ומינים אינם יכולים להתפשט ניתן לזרוע בכל חריץ מין אחר, אך כאמור יש להקפיד על הרחקה של טפח וחצי בין מין ומין.
עוד בקטגוריה ההרחקות הנדרשות
הרחקה בין שני מיני תבלינים הגדלים באדנית
רבים מגדלים באדניות צמחי תה לשימוש עצמי, האם מותר לשתול שני מינים שונים באותה האדנית?
הרחקה בין תירס לדלעת
גינה שזרעו בה שורה של דלעת ולידה שורה של תירס והמרחק ביניהן היה כשני מטרים, ולאחר מכן התפשטה הדלעת עד קלחי התירס ואף...