חלוקת ירושה

השאלה:

אבא הלך לעולמו והשאיר שתי דירות צמודות אחת האמא גרה בה והשניה האמא משכירה אותה ומתפרנסת מימנה הדירה השניה גם בתקופת האבא שימשה מקור פרנסה להורים לאחר הפטירה ביקשה האמא למכור את שתי הדירות ולקנות דירה אחת גדולה היות והדירה בה היא גרה קטנה כ 55 מטר והשניה כ 40 מטר , האמא אמרה שכל החיים הצטמצמה בגלל שהאבא לא היה מעניין אותו צרכיה של האמא לחיות במרווח לאם 9 בנים ו3 בנות הבנים כיום רובם 7 במיספר ובת אחת חתמו לה כי הם מסתלקים מן העיזבון לטובת האמא ואילו שני אחים ושתי בנות מסרבים לחתום האם ניתן לכפות עלהם לחתום , יודגש כי האמא בנישואיה הכניסה את כל הכספים לבית כי האבא ישב ללמוד , כמו כן הביאה סכום מכובד מבית הוריה שקשה היום לדעת כמה היה , ה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ב' אדר ב׳ תשפ"ד 18:50

בס"ד

שלום וברכה

הלכתית האמא לא יורשת את האבא אלא הבנים, על כן אי אפשר לכפות את הבנים שיוותרו על הירושה.  מדין המדינה זה חצי חצי, דהיינו האמא חצי והילדים חצי, על כן מבחינת החוק של המדינה הבנים זכו במיתת האב ולכן אי אפשר לכפות את הבנים.

על כן במקרה כזה אין אפשרות כפיה, אבל אפשר לקנות את שווי חצי הדירות, מחולק ל 12, ולתת למי שלא רוצה לוותר את חלקו בכך ישאר הכל לאמא, ואחרי מאה ועשרים שלה תעשה צוואה שלא מורישה כלל לבן ושתי הבנות. בכו"א נראה שבמקרה כזה כדאי לקחת מגשר שיגיע לפשרה מסוימת ובלבד שיהיה לכבוד האמה ולטובתה.