גיור בתרומת ביצית מגויה

השאלה: כידוע, ישנה מחלוקת גדולה בין גדולי הרבנים בזמננו לגבי ילדים הנולדים באמצעות פונדקאות - איזו אישה קובעת את יהדות הילד, בעלת הביצית או היולדת. אי לכך, רבנים רבים בעולם ממליצים לגייר את כולם גיור לחומרא. בהמלצה זו טמונות בעיות מסויימות, בעיקר להורים שאינם דתיים ומתקשים למצוא בית דין שיסכים לגייר את ילדיהם. אבל מעבר לזה, עולות שאלות נוספות בתחום היוחסין. האם אחרי הגיור לחומרא הילד כהן או לוי בהתאם לאבא שלו? אם לא, אזי מצב זה שלאבא ולבן אין סטטוס שווה גורם לבן להרגיש שאינו שייך למשפחה באופן מלא. ומה לגבי ילדת פונדקאות שהתגיירה לחומרא? האם היא מותרת לכהן. וכו' וכו'. שאלתי היא - האם יש מקום להמליץ להורים לגייר את ילדיהם לחומרא כדי להסיר ספק יהדות מצד אחד, ומצד שני להתייחס אליהם כאילו אינם גרים אלא יהודים מלידה? אודה לך מאד על חוות דעת. בכבוד רב,

התשובה

מכון פוע"ה | כ"ד אב תשע"ו 10:56

לשואל שלום וברכה

מדובר בשאלה מורכבת ביותר, שקשה מאוד לענות עליה בקצרה במסגרת מענה זה. אכתוב רק שבספרו של הרב שלמה דיכובסקי (לשעבר דיין בביה"ד הגדול ומנהל בתי הדין הרבניים) לב שומע לשלמה (חלק ב סימן מג, פורסם גם בספר ש"ות פוע"ה פוריות עמ' 516-514) הובא משהו מעין מה שהצעת.

להרחבה בנושא, הייתי ממליץ לך לפנות ישירות למכון פוע"ה 02-6515050, ולדבר עם אחד הרבנים המשיבים בנושא.

כל טוב

אריה כץ

רב משיב במכון פוע"ה