מריחת חלב תאנים על יבלות לצורך רפואה בשמיטה

השאלה: יש רפואה עממית ליבלות למרוח חלב תאנים (הפרשה של נוזל לבן מהחיבור של התאנה לעץ- לא בטוח שזה מגוף הפרי). האם בתאנים של עכשיו (שמיטה) יש בעיה לעשות טיפול כזה? תודה ויום טוב

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ג סיון תשע"ה 12:16

שלום

נפסק ברמב"ם (שמיטה ויובל פ"ז הלכה יט) "והיוצא מן הפגים יש לו ולדמיו שביעית", כלומר החלב היוצא מפגי התאנה יש בו קדושת שביעית. אלא נראה שבעבר היו משתמשים בחלב התאנה להעמדת גבינה (עיין משנה ערלה פ"א מ"ז) ולכן  אף היה נוהג בהם קדושת שביעית. ולכן היה אסור להשתמש בו לצורך מריחה על יבלות לשם רפואה.

אך בימינו נראה שאין לחלב הזה כל שימוש, מסתבר שאין בו קדושת שביעית, ויהיה מותר להשתמש בו לצורך מריחה על יבלות לרפואה.

אלא שיש בעיה בקטיף הפגים לצורך החלב, אני מבין שהחלב נמצא רק בשלב שהתאנה עדין לא בשלה (פגים או בוסר), ואם כן אין לקטוף את התאנה בשלב זה משום שיש בכך הפסד פירות שביעית.

לכן למעשה אף אם נאמר שאין קדושת שביעית בימינו על חלב התאנים, מ"מ קטיף התאנה בשלב שעדין לא בשלה הינה פעולה אסורה ואין לקטוף לצורך החלב. אם נמצא פגי תאנה תלושים הרי מותר להשתמש בחלב התאנה וכן אם קיים חלב גם בשלב שהתאנה בשלה אזי יהיה מותר לקטוף ולהשתמש בחלב התאנה לשם מריחה על היבלות  לצורך רפואה.